Van de gebaande paden af!

Het deert haar niet, dat rechte pad. ‘Niet van het pad!’, zijn rare woorden voor een kind dat ieder pad gezellig en uitnodigend vindt. Was het voor ons volwassenen maar zo’n feest! Anno 2019 zijn we gebaander dan ooit. “Op tijd naar bed”, staat er op menig voornemenslijstje. En: “niet meer te laat komen”, “dagelijks sporten”, “moeder bellen”, “minder eten, drinken en vrolijk zijn”. Een waslijst van moeten en minderen. Met weinig oog voor de ongebaande paden en de minder gepolijste alternatieven.

 

Een kind kan de was doen. Als je haar maar láát! Buiten de lijntjes kleuren, zelf een pad kiezen, naar beneden kijken in plaats van vooruit. Dat zouden we allemaal eens moeten doen. Een nationale “van-het-gebaande-af-dag”. Misschien iets voor 1 april, maar dan geen grap? We hebben nog een kleine drie maanden om ons daarop te verheugen en voor te bereiden.
Mijn ongebaande pad is al ingeslagen. Ik schijn te latten, zonder het woord te kennen, eet regelmatig in mijn eentje en wandel graag moederziel alleen in de regen. Zo ben ik mijn eigen beste vriendin geworden. Als een kind in een gekleurd jasje, dat pardoes met haar wagentje een bloemenveld inrijdt. Omdat het zo veelkleurig is.

 

Van de gebaande paden af. Ik wens het ons in 2019!

Geen reactie's

Geef een reactie